Cizrna - proč je oblíbeným rostlinným zdrojem bílkovin?

Cizrna - poznejte tuto dokonalou luštěninu 

 

Luštěniny jsou oblíbenou součástí našeho jídelníčku od nepaměti. Obsahují hodně vlákniny, která je prospěšná pro naše trávení a umožňuje nám zbavit se mnoha žaludečních potíží. Jedna luštěnina však mezi nimi vyniká nejvíce. Cizrna je jednou z nejzdravějších luštěnin a je vhodná pro všechny věkové kategorie. Obsahuje prospěšné živiny, které obohacují naše tělo a organismus. Jeho výhodou je také to, že nezpůsobuje nadýmání. Znáte všechny jeho pozitivní účinky?

Co je cizrna?

Cizrna, známá také jako římský hrách, je oblíbenou pochoutkou Italů. Jeho název, římský hrách, se používá také proto, že svým tvarem připomíná výše zmíněnou luštěninu. Historici odhadují, že cizrna je stará více než 7 500 let.

Ve středověku se rozšířila do Evropy, ale zpočátku jen do kuchyní chudších vrstev. Dnes je cizrna oblíbená zejména v kuchyni Španělska, Itálie, Francie a Řecka a zvláštní postavení má také v arabských a balkánských zemích.

Existují dva druhy cizrny:

  • Kabul: má světlá, větší semena a jemnou slupku. Pěstuje se v jižní Evropě a severní Africe.
  • Desi: má tmavší, menší semena a silnější slupku a nejčastěji se pěstuje v Indii a Etiopii.

 

Co obsahuje cizrna?

 

Španělské fazole, což je jiný název pro cizrnu, obsahují velké množství bílkovin, vlákniny, draslíku, vápníku, hořčíku, zinku, fosforu, sodíku, vitaminů A, B, C, E, K, kyseliny listové, kyseliny pantotenové, omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin a betakarotenu.

Její semena obsahují 7 % tuku. Je také bohatým zdrojem lecitinu. Skvělou zprávou je, že vařením a přípravou se neztrácejí žádné vitamíny ani živiny. Cizrna neobsahuje lepek, takže kromě vegetariánů ji ocení i celiaci. Cizrna má přirozeně vysoký obsah vlákniny a obsahuje velké množství železa, a proto jen jeden pokrm z cizrny pokryje téměř celou denní dávku, kterou naše tělo potřebuje.

Cizrna obsahuje také velké množství bílkovin. Obsahuje 14,5 gramu bílkovin na 100 gramů cizrny.

 

Jaké jsou výhody cizrny? 

Její úžasnou výhodou je, že je nejsnáze stravitelnou luštěninou a zároveň nenadýmá. Díky svým afrodiziakálním účinkům je vyhledáván i muži. Neměla by chybět ani dětem, protože jim poskytuje řadu podpůrných látek pro správný vývoj.

Cizrna je také ideální pro mnoho diet - bezlepkovou, diabetickou, s omezením soli, nízkokalorickou, bezcholesterolovou nebo s vysokým obsahem vlákniny. Používá se také při dělené stravě a jeho další výhodou je, že zasytí, takže po něm nebudete mít tak rychle hlad.

Cizrna je plná antioxidantů, které chrání pokožku před škodlivými volnými radikály. Pokožka je díky němu jemná, pevná a pružná. Je také vhodný při léčbě nespavosti, protože je vynikajícím zdrojem aminokyseliny tryptofanu, která uklidňuje a pomáhá navodit klidný spánek. Neměly by se jí vyhýbat ani těhotné ženy, protože cizrna obsahuje velké množství kyseliny listové, která ovlivňuje vývoj plodu v děloze.

 

Jak konzumovat cizrnu a zařadit ji do jídelníčku?

Cizrna je prakticky běžně dostupná, a to buď v sušené formě jako všechny běžné luštěniny, nebo v konzervě. Pokud jste si koupili sušenou cizrnu, doporučujeme ji před přidáním do pokrmů namočit alespoň na 12 hodin do vody. Poté vařte do změknutí asi 2 hodiny. Pražená cizrna je skvělá a může být požitkem při sledování filmů nebo seriálů. Pokud ji pořádně okořeníte a upečete v troubě, bude to opravdová lahůdka i na oslavy. 

 

 

Vaříme z cizrny

Nyní se blíže podíváme na několik receptů, které rozhodně musíte vyzkoušet! 

Především bychom rádi zmínili, že z cizrny lze připravit mnoho předkrmů nebo lehkých a zdravých svačinek, rozhodně se nehodí jen k hlavním jídlům! . Například mnoho druhů kari, domácí falafel, pečená cizrna s rajčaty, sladké blondýnky (nebo cizrnovo-ovocný koláč), palačinky z cizrnové mouky.

Pokud vám cizrna není cizí, jistě víte, že se z ní vyrábí pochoutka hummus, která se přidává do pokrmů nebo se konzumuje samostatně s nakrájenou čerstvou zeleninou. Můžete si také pochutnat na cizrnové polévce, cizrnových lívancích, cizrnovém ragú atd.

hummus

 

Použití cizrny v hlavních jídlech?

V hlavních jídlech může být cizrna absolutní královnou!

  • Jednoduchý cizrnový salát s rajčaty (ideálně žlutými a červenými) a nasekaným koriandrem
  • Cizrnové kari
  • Cizrnový salát s cizrnou, cuketou, mátou a sýrem
  • Cizrna s pečeným kuřecím masem na medu z jedné zapékací misky
  • Cizrnový a květákový quesadillas s čedarem 

Zdroje:

The Nutritional Value and Health Benefits of Chickpeas and Hummus - PMC (nih.gov)

FoodData Central (usda.gov)

Chickpeas suppress postprandial blood glucose concentration, and appetite and reduce energy intake at the next meal - PubMed (nih.gov)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz