Jarní mungo polévka s pečenou zeleninou
5.4.2020Tato polévka je naprosto jednoduché a lehké jarní jídlo, které přijde vhod k obědu i k večeři. Při její přípravě jsem se rozhodla použít listy kopřiv, jednak přidat trochu zelené barvy a taky abych naprosto využila jarní zdroje z přírody.
Pokud bydlíte ve městě a zrovna nemáte přístup k čerstvým a čistým kopřivám, neváhejte použít špenát. Na fotce je tato polévka podávána s domácím chlebem vyndaným právě z trouby. Není ani snad nic lepšího!
½ balení mungo fazolek , 2 cibule, 5 stroužků česneku, 5 rajčat , 200 ml bílého vína, 3 větší brambory, mladé kopřivy, sůl, pepř, 1 polévková lžíce kurkumy , 1 lžíce kokosové Korma pasty od Patak’s , koriandr , citronová tráva , sojová omáčka.
Postup- Rajčata a brambory nakrájejte na malé kousky a dejte péct do trouby. Mělo by to vyjít cca. 20 min při 200 stupních.
- Cibuli a česnek nakrájejte na kroužky a orestujte na olivovém oleji.
- Přidejte Korma pastu.
- Přidejte bílé víno a nechte chvíli opékat.
- Přidejte část mungo fazolek, kopřivy a koření - kurkumu, koriandr, citronovou trávu, osolte a opepřete.
- Nechte povařit zhruba 5 minut a odstavte.
- Ponorným mixérem rozmixujte do hladka.
- Přidejte zbytek mungo fazolek, sojovou omáčku a ještě dalších 5 minut povařte.
- Dochuťte podle chuti. Můžete přidat další bylinky či citronovou šťávu, fantazii se meze nekladou!
Váš výsledek může vypadat i takto
Svěží chapatis s kari mungo fazolkami a zeleninou
Pokud už vás omrzely jako přílohy rýže či těstoviny, pojďte si s námi připravit lehké a zdravé letní jídlo s kořeněnými plackami a mungo fazolkami. Níže uvedený recept se dá opravdu hodně modifikovat, můžete přidat podle chuti ještě maso, vajíčko, tofu či tempeh a jakoukoli další zeleninu.
Co potřebujete k přípravě?½ baleni mungo fazolek, baleni chapatis,2-3 lžíce kari koření, citronová tráva, sušená limetka, cibule, 2 lžíce jogurtu, svazek ředkviček, hlíva ústřičná, 1 zralejší avokádo, rukola, polníček.
Postup- Cibuli orestujte na oleji a přidejte kari koření. Počkejte, až se rozvoní.
- Přidejte mungo fazolky a chvíli opékejte.
- Sušenou limetku propíchejte vidličkou a přihoďte na pánev. Pořádně promíchejte. Limetka změkne a pustí šťávu. Pak ji zase vyjměte.
- Přidejte jogurt a dochuťte podle sebe limetkou, citronovou trávou, osolte a opepřete.
- Hlívu ústřičnou nakrájejte a opečte na malém množství oleje. Lehce osolte.
- Placky chapatis opečte v toustovači nebo na sucho na pánvi.
- Placku dejte na talíř a navrstvěte na ní směs mungo fazolek.
- Avokádo nakrájejte na tenké plátky, zakápněte citronovou šťávou a lehce osolte.
- Teď už zbývá jen ozdobit placku avokádem, ředkvičkami, hlívou ústřičkou, polníčkem, rukolou,... Samozřejmě můžete přidat i jiné druhy salátu. Velmi dobré je také posypat jarní cibulkou či čerstvým koriandrem.
Opečené batátové placičky zdobené mungo fazolkami
Velmi rychlé a jednoduché jídlo, které vypadá ovšem naprosto skvěle. Hodí se jako předkrm nebo k zakousnutí při grilování. Na talíři jednoznačně upoutá pozornost!
V receptu je použité uzené tofu, ale samozřejmě můžete sáhnout i po jiném, popřípadě namísto tofu použít parmazán. Ten také chutná výborně.
Co potřebujete k přípravě?
1 velká batáta, olivový olej, směs koření harissa, 1 červená paprika , cherry rajčata , uzené tofu , hrst uvařených mungo fazolek (ideální použít nějaké zbytky z předchozího vaření) , polníček
Postup- Troubu předehřejte na 200 stupňů
- Batáty nakrájejte na plátky cca 1,5 cm silné
- Potřete olivovým olejem, lehce posypte směsí koření harissa a můžete přidat i trochu chilli.
- Pečící papír taktéž pomažte olivovým olejem a dejte batáty péct do trouby zhruba na 15-20 minut.
- Papriku nakrájejte na tenké nudličky, rajčata na půlky, tofu na malé kostičky.
- Batáty vyjměte z trouby a poklaďte všemi ingrediencemi - paprikou, rajčaty, tofu, mungo fazolkami. Můžete se třeba inspirovat na fotce.
- Vložte ještě na 5 minut do trouby.
- Poté dozdobte polníčkem popřípadě i jiným druhem salátu.
Na první nákup jsme pro vás připravili speciální slevový kód v hodnotě 5% na celý nákup. V košíku stačí zadat "BEANS"
Vybrat z nabídky