Sušené chilli papričky
Sušené chilli papričky
Součást světové kuchyně
Chilli, ať už v jakékoli podobě, je součást mnoha světových kuchyní a některé recepty se bez něj zkrátka neobejdou. Patří tedy jednoznačně k povinné výbavě kuchyně a měli byste si dát velký pozor, aby ani u vás doma nechybělo!
Zdravotní benefity chilli
- Napomáhá rychlejší činnosti metabolismu
- Urychluje trávení a dezinfikuje žaludek
- Prohřívá organismus
Využití chilli v kuchyni
Chilli se používá převážně v teplé kuchyni. Po tepelné úpravě se totiž lépe smísí se zbytkem jídla. Kdybyste si sušené chilli papričky nakrájeli do salátu, jeho chuť bude extrémně pálivá, což už potom chutná jen velmi malému procentu lidí.
Chilli se výborně hodí hlavně do luštěnin! Ať už je to kari z červené čočky nebo cizrna pečená s rajčaty, dodá jídlu správný říz, skvěle pokrmy z luštěnin doplní. Samozřejmě nesmíme zapomenout na polévky, ať už ty z pečené zeleniny a nebo právě také luštěninové.
Věděli jste že...
Sušené chilli můžete také naložit do oleje.
Chilli zalijte olivovým olejem, popřípadě můžete přidat i další bylinky podle obliby, například koriandr nebo citronovou trávu, a nechte alespoň týden před prvním použitím naložené. Věřte, že pak bude olej skutečně pálivý!
Chilli olej je pravděpodobně nejlepší způsob, jak dodat trochu pálivosti na čerstvou zeleninu a do salátů, neboť se krásně promísí s ostatními chutěmi a nestane se, že byste narazili na nesnesitelně pálivé sousto!