Kurkuma
Objevte blahodárné účinky kurkumy
Seznamte se
Kurkuma je zářivě žlutý prášek pocházející ze stejnojmenné rostliny. Je oblíbená nejen pro svou krásnou barvu, ale také pro četné pozitivní účinky na zdraví. Není tedy dobré dívat se na ní pouze jako na koření, ale také jako na léčivo, které poslouží jako skvělá prevence proti mnohým zdravotním problémům
Zdravotní benefity
Jak tedy kurkuma prospívá našemu organismu?
- Je významný antioxidant a patří k potravinám s největšími antioxidačními účinky.
- Je dobré konzumovat s černým pepřem, neboť ten usnadní vstřebávání látek z kurkumy.
- Přírodní antibiotikum "kurkumin" je přírodní antibiotikum působí silně protizánětlivě slouží jako prevence proti rakovině
Využití v kuchyni
Kurkuma má v kuchyni opravdu široké využití a rozhodně to není jen ve směsi kari koření, jak byste si možná mohli myslet, nicméně pravda je, že žádná směs kari koření se bez kurkumy zkrátka pravděpodobně vůbec nevyskytuje.
- Ochucení a obarvení rýže - udělejte z rýže zajímavou přílohu tím, že ji uvaříte ve vodě s trochou kurkumy.
- Posypte jí domácí pomazánky, například hummus - nejenže na povrchu vypadá skvěle, ale dodá ještě trochu pikantnosti.
Na co si dát pozor?
Kurkuma má sice velmi atraktivní barvu, nicméně s jejím dávkováním musíte být opatrní. Pokud použijete příliš, jídlo bude takové nahořklé, až chuťově nepříjemné.
Věděli jste, že…
V dnešní době, kdy se zdravé pečení a nejrůznější veganské dezerty stávají skutečně populární, se kurkuma hojně používá na obarvování dezertů. Díky ní totiž vytvoříte například zářivě žluté lívance nebo dodáte žlutou barvu domácímu cheesecaku, třeba takový citronový má velmi mdlou barvu, ale pokud přidáte kurkumu a ozdobíte citrony, rázem se z něj stane umělecké dílo!