Koriandr
Koriandr - vše co potřebujete vědět
Seznamte se
Koriandr je v dnešní době populární již po celém světě. Nejvíce se stále ale ještě využívá v asijské kuchyni, hlavně pak thajské a vietnamské, neboť v Asii mají koriandru jako u nás petržele. V obchodě se dá koupit čerstvý, ne vždy je ale v prvotřídní kvalitě a jídlo v takovém případě moc nepozvedne
V naší nabídce naleznete koriandr mletý a celý, dále pak sušené lístky koriandru od značky Greenfields. Nesmíme zapomenout ani na nejrůznější koriandrová čatní, ať už čatní jen z koriandru nebo kombinace máty a koriandru.
Koriandr není ale pouze velmi chuťově výrazná bylinka nezbytná pro přípravu mnoha pokrmů, má i mnohé zdravotní benefity:
- dezinfikuje ústní dutinu
- pomáhá snižovat krevní tlak
- pro vysoký obsah železa velmi prospívá anemickým lidem
- vysoký obsah vápníku nezbytného pro zdravé kosti a zuby
- napomáhá ke zdravému trávení
- zrychluje metabolismus
Z koriandru se používají semínka i listy. Semínka se pak dále nechávají buď v celé podobě, nebo se drtí. Listy jsou samozřejmě nejlepší za čerstva. Pokud sáhnete po sušených, je třeba volit ty od předních výrobců koření v nejvyšší kvalitě. U nás na eshopu naleznete sušené lístky koriandru od značky Greenfields, která se již po dlouhá léta specializuje na výrobu a vývoz koření do mnoha zemí světa.
Jak jsme již několikrát zmínili, koriandr má skutečně široké využití. Některé pokrmy pozvedne na úplně jinou úroveň, pokud jej použijete, a jiné se bez něj zkrátka neobejdou.
Takové vietnamské Pho nebo pálivé thajské nudle bez koriandru zkrátka servírovat nelze. Velmi důležitý je i pro pálivé asijské saláty ze zelí a další zeleniny a pak samozřejmě pro veškeré druhy asijského kari, kde se používá v mleté sušené podobě při vaření a pak čerstvý na posyp.
Věděli jste?
Koriandr nedominuje jen asijské, ale i mexické kuchyni. Nám všem jistě známé pokrmy z mexické ulice - burrito, tacos, guacamole - všechny obsahují koriandr. A to někdy v pořádném množství. Z Mexika přešel za hranice na sever i na jih a v dnes je populární jak v kuchyni USA tak jihoamerické.
Náš tip
Připravte si domácí a pořádně ostré pesto z čerstvého koriandru! Jmenuje se Zhoug a původem je z Jemenu. Listy koriandru dejte do mixéru s trochou vody, citronové šťávy a olivového oleje a rozmixujte na pastu. Poté dochucujte himalájskou solí, chilli, pepřem a případně ještě sušeným mletým koriandrem.