Garam Masala a její použití
Seznamte se
Indická zelenina nebo masitá jídla se často připravují za použití garam masala.
V severní indické kuchyni je garam masala typicky v práškové formě, zatímco v jižní části země je garam masala často tvořena pastou s kokosovým mlékem, octem nebo vodou.
Garam masala někdy používal samostatně, ale lze jej také smíchat s jinými kořeními.
Historie
Garam masala pochází ze severní části Indie, kde to je velmi často najdeme v tradičních "Mughal" pokrmech. Severní Indie má více oblastí s chladným ročním obdobím, takže tradiční směsi mají více pálivou chuť.
Co je Garam Masala?
Garam Masala je směs, která se používá především v indické kuchyni. Koření pro garam masala se obvykle opéká, aby vynesla více chuti a vůně a poté se rozemele. Slovo„Masala“ jednoduše znamená „koření“ a garam znamená „pálivé“. Garam masala však nemusí nutně představovat zvláště kořenitou směs. Prášková forma je obvykle bezlepková, veganská ale i vegetariánská.
Varianty Garam Masala
Neexistuje ojedinělý recept na přípravu garam masala. Složení se liší podle regionu a individuálních preferencí každého šéfkuchaře. Garam masala ze severní Indie, včetně oblasti Paňdžábu má často černý pepř pro zajištění pálivosti a většinou se zaměřuje na aromatická a sladká koření. Takto připravená směs Garama masala bude jemně pálivá a většina pálivosti bude pocházet z chilli papriček. Čím dále v jižní části Indie, tím pálivější bude garam masala, protože červené chilli bude součástí směsi. Složení se také mění na základě toho, co je běžnější na daném místě.
Složení
Pokud kupujete garam masala, přečtěte si pečlivě složení. Nejčastěji je součástí směsi koriandr, kmín, kardamon, hřebíček, černý pepř, skořice, muškátový oříšek. V různých variantách garam masala mohou přísady zahrnovat kurkumu, šafrán, semena fenyklu, zázvor, česnek, hořčičná semena, badyán, tamarind, pískavice, bobkový list nebo sušené červené chilli.