Jasmínová Rýže
Stejně jako rýže Basmati, i jasmínová rýže je skvělou alternativou k “obyčejné” dlouhozrnné rýži. Obě dva druhy se používají převážně v kuchyni středovýchodní kuchyni a v Indii. Jasmínová rýže pochází z Thajska, patří k druhu dlouhozrnných rýží a má jemné aroma. Po uvaření se krásně leskne, na rozdíl od basmati rýže je spíše lepivá.
Je naprosto nezbytné ji před vařením důkladně propláchnout. Nejlepší je připravit ji v páře, popřípadě metodou takzvané absorpce, kdy musíte přesně vyměřit množství vody v poměru k rýži, která se všechna vsákne.
Jasmínová rýže má široké uplatnění a jednoznačně se vám vyplatí být trochu kreativní. Vyzkoušejte ji jako přílohu ke kari, přidejte ji k pečené zelenině ve woku nebo se odvažte a pusťte se do pomerančového rýžového puddingu!