Vietnamské letní závitky - recept
Vietnamské letní závitky, známé také jako "jarní závitky" nebo "letní závitky", jsou osvěžujícím a chutným pokrmem, který je ideální pro teplé letní dny. Tyto závitky se obvykle plní čerstvou zeleninou, bylinkami, masem nebo krevetami a balí se do tenké rýžové placky. Jsou lehce stravitelné a skvěle se hodí jako předkrm nebo lehké hlavní jídlo. Zde je recept na přípravu vietnamských letních závitků:
Složení:
- 10 ks rýžového papíru Bamboo Tree 340 g - 16 cm.
- 200 g oblíbeného masa (kuřecí prsa, mleté hovězí nebo krevety) - uvařeného a nakrájeného na tenké proužky
- 100 g Farmer rýžových nudlí 400 g o průměru 3 mm (namočených a uvařených podle návodu na obalu)
- 1 avokádo, oloupané a nakrájené na tenké proužky
- 1 mrkev, oloupaná a nakrájená na tenké proužky
- 1 okurka nakrájená na tenké proužky
- 1 červená paprika nakrájená na tenké proužky
- 1 hrst sójových klíčků nebo hrášku
- 1 limetka nakrájená na půlky
- 2 lžíce rybího přípravku (Nuoc Cham) nebo omáčky Lee Kum Kee Hoisin 397 g omáčky hoisin na namáčení1 hrst čerstvé máty a koriandru (můžete přidat i bazalku)
Postup:
- Připravte si všechny ingredience - uvařte rýžové nudle podle návodu na obalu, uvařte maso a nakrájejte ho na tenké proužky, oloupejte a nakrájejte zeleninu na tenké proužky a připravte bylinky.
- Rýžový papír nalijte do mísy teplou vodu a namočte na několik sekund, dokud nezměkne a nestane se poddajným. Poté jej položte na čistou vlhkou utěrku.
- Do středu papíru položte několik uvařených rýžových nudlí.
- Na nudle položte tenké proužky masa a zeleniny - mrkev, okurku, papriku, avokádo, sójové klíčky a další podle vašeho výběru.
- Nakonec přidejte čerstvé bylinky - mátu a koriandr (případně bazalku).
- Rolku srolujte tak, že oba boční okraje přehnete dovnitř a poté ji pevně srolujte do válečku.
- Postup opakujte s dalšími rýžovými papíry a zbývajícími přísadami.
- Vietnamské letní závitky podávejte s omáčkami, jako je rybí přípravek (Nuoc Cham) nebo omáčka hoisin. Můžete také přidat citronovou šťávu, která závitkům dodá osvěžující chuť.
- Letní závitky podávejte čerstvé, nejlépe ihned po přípravě. Pokud je nepodáváte ihned, uložte je do chladničky a přikryjte je vlhkou utěrkou, aby se nevysušily.
Tyto vietnamské letní závitky jsou vynikající volbou pro osvěžení v letních dnech, jsou snadné a je radost je jíst. Zkuste si je připravit doma a vychutnejte si jejich lahodnou chuť a vůni!