Správné suroviny jsou základ
Navratan Korma
11.09.2021Přidejte zeleninu kromě zeleného hrášku do velkého hrnce spolu s 3–4 šálky vody a trochou soli, vařte 7–8 minut, dokud nebude zelenina hotová na 50 - 60%. Zeleninu slijte a nechte stranou.
Cizrnové Kari s kokosem ze Srí Lanky
20.08.2021Tentokrát se společně podíváme na Srí Lanku, kde jsme objevili místní specialitu Cizrnové Kari s kokosem. Použili jsme muškátovou tykev, abychom jí dali sladkou notu, nebo můžete dokonce experimentovat s dýní. Používáme cizrnu a směs koření.
Které koření použít o vánocích?
24.11.2019Vůně patří mezi neopomenutelné vánoční symboly. Vánoce nejsou jenom stromeček, výzdoba a dárky, je to i charakteristická vůně, kterou nemůžeme cítit jindy než-li právě o vánocích.
Garam Masala a její použití
6.11.2019Indická zelenina nebo masitá jídla se často připravují za použití garam masala. V severní indické kuchyni je garam masala typicky v práškové formě, zatímco v jižní části země je garam masala často tvořena pastou s kokosovým mlékem, octem nebo vodou.
Zeleninové Hakka Nudle
4.10.2019Začněte přidáním vaječných nudlí do velké mísy, přidejte olej a promíchejte aby se všechny nudle oddělily, nechte na jedné straně. Rozpalte sezamový olej na pánvi wok nebo sauté a přidejte česnek, zelené chilli, sezamová semínka, zázvorový prášek a jarní cibulku, vařte 1 minutu.
Pomazánka z kořeněné cizrny a lilku
28.9.2019Dnes jsme pro vás připravili recept v kombinaci dvou surovin, které zkrátka zbožňujeme - cizrna a lilek. Hummus + Baba Ganoush jsou v dnešní době již velmi známé a my jsme se rozhodli vytvořit něco, kdy použijeme z každého něco...
Kardamon, král koření
27.2.2019Kardamon je rozhodně právem, nazýván králem koření. Pokud jste byli v Asii, zajisté si vybavíte sladkou vůni nejrůznějších směsí koření na přípravu masala chai a rýžového puddingu. Chuť a vůně kardamonu jsou zkrátka naprosto typické a nenahraditelné.
Jak si vyrobit domácí hořčici
12.2.2019Že vás nikdy nenapadlo vyrobit si domácí hořčici jen z několika málo surovin? Člověku přijde zkrátka jednodušší si kelímek hořčice koupit, nicméně hořčice vyrobená doma je naprosto jedinečná, můžete si ji skutečně připravit podle své chuti a o tom, že je mnohem zdravější, bez jakýchkoli přidaných konzervantů a barviv, snad není ani nutné mluvit.
Vařte s kořením, které vás ochrání proti nemocem
28.1.2019Určitě v tuto chvíli kolem sebe znáte více nemocných než zdravých lidí, neboť chřipková a rýmová sezóna jsou v plném proudu a ať se snažíme jakkoli, nějaký ten bacil si nás vždycky najde. A to nemluvím o tom, pokud se pravidelně....
Pálivé cizrnové kari
15.10.2018Nakrájejte cibule a česnek na kroužky. Lilek nakrájejte na kolečka a nasolte, aby se vypotil. Na pánvi rozpalte olivový olej. Do vroucího oleje dejte nejdříve cibuli a chvíli opékejte.
Po chvíli přidejte česnek a opět chvíli opékejte, aby se smísily chutě.
Sušená limetka
15.10.2018Sušená limetka, obzvlášť ta celá, si v poslední době získává široký okruh fanoušků. Přední světový šéfkuchař Ottolenghi o ní napsal již několik článků a taktéž se jí dostalo pozornosti v New York Times , kde si ji v sekci o vaření nemohli vynachválit.
Sušené chilli papričky
4.10.2018Chilli, ať už v jakékoli podobě, je součást mnoha světových kuchyní a některé recepty se bez něj zkrátka neobejdou. Patří tedy jednoznačně k povinné výbavě kuchyně a měli byste si dát velký pozor, aby ani u vás doma nechybělo!
Kořeněná rýžová kaše
30.9.2018Ráno se už vyskytují první mrazíky, je čas začít připravovat teplé snídaně! Alespoň o víkendu. Dnes vám přinášíme pro inspiraci recept na rýžovou kaši se skořicí, anýzem a ovocem. Tato kaše se nachází někde mezi létem a podzimem - broskve, maliny a ostružiny jsou typické letní...
Dýňová polévka s kokosovým mlékem
30.9.2018Dýně neodmyslitelně patří k podzimu. Dříve byla velmi opomíjená, ale v poslední době jsme jí, zdá se, opět přišli na chuť. Ostatně není čemu se divit. Vždyť taková polévka z dýně a kokosového mléka, na níž vám přinášíme dnes....
Anýz - jeho léčivé účinky
30.9.2018Anýz je koření pocházející ze zemí východního Středozemí a a jihozápadní Asie. V České republice rozhodně nepatří ke kořením, které byste našli v každé domácnosti. Na našem e-shopu naleznete anýz semínka a anýz ve tvaru hvězdiče.
Koriandr-vše co jste doposud nevěděli
29.9.2018Koriandr je v dnešní době populární již po celém světě. Nejvíce se stále ale ještě využívá v asijské kuchyni, hlavně pak thajské a vietnamské, neboť v Asii mají koriandru jako u nás petržele. V obchodě se dá koupit čerstvý, ne vždy je ale v prvotřídní kvalitě a jídlo v takovém případě moc nepozvedne
Cizrna - vše co potřebujete vědět
16.9.2018Cizrna, ostatně jako ostatní luštěniny má velmi široké využití. Osobně jsem z ní vařila už tolik receptů, že bych je sama nespočítala! Mnoho druhů kari, domácí falafel, zapečenou cizrnu s rajčaty, sladké blondies (neboli koláč z cizrny a ovoce), placky z cizrnové mouky a samozřejmě v neposlední řadě tisíc variant na hummus!.
Kurkuma - vše co potřebujete vědět
4.9.2018Kurkuma je zářivě žlutý prášek pocházející ze stejnojmenné rostliny. Je oblíbená nejen pro svou krásnou barvu, ale také pro četné pozitivní účinky na zdraví. Není tedy dobré dívat se na ní pouze jako na koření, ale také jako na léčivo, které poslouží jako skvělá prevence proti mnohým zdravotním...
Co se skrývá ve směsi kari?
5.8.2018Možná máte doma někde mezi kořením pohozený i pytlíček s kari kořením. Nebo možná nevíte, co si z něj uvařit. Nebo si možná myslíte, že kari pochází odněkud v jihovýchodní Asie a používá se téměř ve všech tamních pokrmech.Ať už je to jakkoli, v dnešním článku se dočtete, co kari koření....
Budha Bowl
4.8.2018Pokud chcete vytvořit něco jednoduchého, rychlého, zajímavého a zdravého, rozhodně neváhejte a vyzkoušejte naší budha bowl z pečené cizrny, batátů, tempehu a špenátu. Takzvané budha bowls jsou čím dál tím populárnější a já se tomu ani nedivím.Je to totiž skvělý ...
Dosai palačinky s masala směsí
24.7.2018Cibuli a česnek nakrájíme obojí na plátky. Brambory, rajčata a cuketu nakrájíme na kostičky. Papriku nakrájíme na nudličky. 3 lžíce oleje rozpálíme na pánvi a osmahneme cibuli. Po chvíli přidáme česnek, brambory a pastu....
Kari s čerstvým špenátem a vajíčkem
8.7.2018Lilek nakrájejte na větší kusy, pořádně nasolte a nechte vypotit. Můžete samozřejmě nakrájet na malé kousky, já zvolila větší, aby to do kari dodalo jakousi strukturu.
Příprava kokosové polévky
4.7.2018Uvařte si kokosovou polévku, která zaujme na první pohled! Svěží krém z kokosového mléka, brambor a kari koření se hodí jak pro mrazivé zimní večery, tak jako lehký letní oběd. Pokud máte rádi kombinaci kari koření, zeleniny a kokosového mléka, připravte si ingredience a pusťte se do vaření!
Hledáte inspiraci na grilování?
30.5.2018Sezóna grilování se již pomalu blíží, už brzy se budeme moct těšit z teplých letních večerů, které jsou přímo ušité na to posedět s přáteli u ohně nebo grilu. Pokud už vás omrzely klasické věci typu nakládané maso z obchodu v marinádě, který chutná pořád stejně, nejrůznější klobásky, zeleninový salát a chleba, pojďte se s námi pustit do kreativní přípravy...
Osvěžte se v létě kokosovou vodou
19.5.2018Kokosová voda je v dnešní době velmi oblíbeným produktem. Přisuzují se jí skvělé vlastnosti, někteří ji dokonce považují za superpotravinu. Někteří si objednávají kokosovou vodu po litrech, aby si na ní mohli pochutnat, kdykoli se jim zachce. I u nás na e-shopu naleznete zvýhodněné balení kokosové vody.....
3 kreativní recepty s mungo fazolkami
12.5.2018Jarní mungo polévka s pečenou zeleninouou - Tato polévka je naprosto jednoduché a lehké jarní jídlo, které přijde vhod k obědu i k večeři. Při její přípravě jsem se rozhodla použít listy kopřiv, jednak přidat trochu zelené barvy a taky abych naprosto využila jarní zdroje z přírody.
Luštěniny - známé i neznáme
6.5.2018Luštěniny v dnešní době jednoznačně nabývají na popularitě. A rozhodně nebodují jen u vegetariánů a veganů, pro něž jsou cenným zdrojem bílkovin a důležitou složkou při vaření. Luštěniny mají totiž pravděpodobně nejširší využití v kuchyni, neboť z nich lze připravit téměř cokoli.
Jak správně vybrat rýži?
21.4.2018Jasmínová, basmati, dlouhozrnná, kulatozrnná, lámaná a k tomu všemu ještě speciální rýže na sushi. Člověku by z takového výběru mohla jít až hlava kolem. A navíc ta zrníčka se zdají být tak stejná! Má cenu se vůbec výběrem rýže zabývat? Jednoznačně!
Jak si připravit domácí směs kari koření
21.4.2018Někteří gurmáni o směsi kari koření říkají, že je to enigma. Ačkoli je dostupné téměř všude, jeho výběr už jednoznačně tak jednoduchý není. Dalo by se říci, že neexistují dva stejné recepty, že nelze sehnat dvě směsi s identickou chutí. Ostatně v kari směsi se může vyskytnout až dvacet různých druhů koření!