Kvašené potraviny: kimči, miso a další

Kvašené potraviny: kimči, miso a další

Kvašené potraviny jsou po celém světě stále oblíbenější, a to nejen pro své jedinečné chuťové vlastnosti, ale také pro své zdraví prospěšné účinky. Mezi nejznámější fermentované potraviny patří kimči a miso, ale pozornost si zaslouží i mnoho dalších. Kvašení je starobylý proces konzervace potravin, který se používá již tisíce let. Tento proces nejen prodlužuje trvanlivost potravin, ale také obohacuje jejich nutriční profil a zlepšuje jejich stravitelnost. Podívejme se blíže na výhody fermentovaných potravin.

Kimči

Kimči je tradiční korejský pokrm, který se vyrábí kvašením zeleniny, nejčastěji zelí, s různým kořením. Jeho příprava zahrnuje solení, kvašení a přidávání směsi chilli papriček, česneku, zázvoru a dalšího koření. Výsledkem je pikantní a aromatické jídlo, které je základem korejské kuchyně.

Zdravotní účinky kimči:

  1. Probiotika: Kimči obsahuje prospěšné bakterie, například laktobacily, které podporují zdravou střevní flóru. Pravidelná konzumace kimči může zlepšit trávení a posílit imunitní systém.
  2. Vitamíny a minerální látky: Kimči je bohaté na vitamíny A, B, C a K a na minerální látky, jako je vápník, železo a selen. Tyto živiny jsou důležité pro celkové zdraví a pohodu.
  3. Antioxidanty: Obsahuje antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle a mohou snižovat riziko chronických onemocnění.

Miso

Miso je tradiční japonská fermentovaná pasta vyráběná ze sójových bobů, soli a houby Aspergillus oryzae. Používá se jako základ mnoha japonských pokrmů, zejména polévky miso, která je oblíbená po celém světě.

Zdravotní účinky misa:

  1. Probiotika: Miso je bohaté na prospěšné bakterie, které podporují zdravou střevní flóru a zlepšují trávení.
  2. Esenciální aminokyseliny. Ty jsou důležité zejména pro vegetariány a vegany.
  3. Enzymy a vitaminy: Miso je zdrojem enzymů, které podporují trávení, a obsahuje také vitaminy skupiny B, které jsou důležité pro energetický metabolismus a zdraví nervového systému.

Kefír

Kefír je fermentovaný mléčný nápoj, který pochází z Kavkazu. Vyrábí se kvašením mléka pomocí kefírových zrn, která obsahují bakterie a kvasinky.

Zdravotní účinky kefíru:

  1. Probiotika: Kefír je bohatý na různé druhy prospěšných bakterií a kvasinek, které zlepšují střevní flóru a trávení.
  2. Zlepšení intolerance laktózy: Kefír může pomoci lidem s intolerancí laktózy, protože během fermentace se laktóza v mléce rozkládá.
  3. Imunitní systém: Kefír obsahuje prospěšné látky, které mohou posílit imunitní systém a pomoci v boji proti infekcím.

Kysané zelí

Kysané zelí je kvašené zelí, které je oblíbené v mnoha evropských kuchyních. Proces kvašení zvyšuje jeho výživovou hodnotu a dodává mu jedinečnou chuť.

Zdravotní přínosy kysaného zelí:

  1. Kysané zelí obsahuje prospěšné bakterie, které podporují trávení a zdravou střevní flóru.
  2. Vitamíny a minerály: Je bohaté na vitamíny C a K a také na vlákninu, která podporuje trávení.
  3. Působí protizánětlivě: Obsahuje látky, které mohou přispět ke snížení zánětů v těle a podpořit celkové zdraví.

Tempeh

Tempeh je tradiční indonéský fermentovaný sójový výrobek. Má pevnější konzistenci a výraznější chuť než tofu.

Zdravotní účinky tempehu:

  1. Vysoký obsah bílkovin: Tempeh je bohatý na bílkoviny, takže je vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin pro vegetariány a vegany.
  2. Probiotika a trávení: Fermentace zlepšuje stravitelnost sójových bobů a dodává probiotika, která podporují zdravou střevní flóru.
  3. Izoflavony: Tempeh obsahuje izoflavony, které mohou mít pozitivní vliv na zdraví srdce a hormonální rovnováhu.

Natto

Natto je další japonský fermentovaný produkt, který se vyrábí z fermentovaných sójových bobů pomocí bakterií Bacillus subtilis.

Zdravotní účinky natto:

  1. Vitamín K2: Natto je jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu K2, který je důležitý pro zdraví kostí a kardiovaskulárního systému.
  2. Probiotika: Obsahuje prospěšné bakterie, které podporují zdravou střevní flóru a trávení.
  3. Nattokináza: Obsahuje enzym nattokinázu, který může pomáhat snižovat riziko vzniku krevních sraženin a podporovat zdraví srdce.

Kombucha

Kombucha je fermentovaný čajový nápoj, který se vyrábí fermentací sladkého čaje pomocí symbiotické kultury bakterií a kvasinek (SCOBY).

Zdravotní účinky kombuchy:

  1. Probiotika: Kombucha je bohatá na prospěšné bakterie a kvasinky, které podporují zdravé trávení a střevní flóru.
  2. Detoxikace: Obsahuje antioxidanty a kyselinu glukuronovou, které mohou pomoci detoxikovat játra.
  3. Podpora imunitního systému: Pravidelná konzumace kombuchy může posílit imunitní systém a zlepšit celkový zdravotní stav.

Kvašené potraviny, jako je kimči, miso, kefír, kysané zelí, tempeh, natto a kombucha, mají mnoho zdravotních přínosů, které jsou podloženy vědeckým výzkumem. Tyto potraviny mohou zlepšovat trávení, posilovat imunitní systém, podporovat zdraví srdce a kostí a dokonce pomáhat při regulaci hmotnosti. Jejich pravidelná konzumace může být skvělým způsobem, jak zlepšit celkové zdraví a pohodu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz