Japonské čaje: matcha, sencha a další tradiční druhy

Japonské čaje: Matcha, Sencha a další tradiční druhy

Japonsko je proslulé svou bohatou čajovou kulturou, která se datuje stovky let zpátky. Tradiční japonské čaje jsou oblíbené nejen pro svou jedinečnou chuť, ale také pro své zdraví prospěšné účinky. Matcha a sencha patří mezi nejznámější, ale existuje mnoho dalších druhů, které stojí za zmínku.

Matcha

Matcha je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších japonských čajů. Jedná se o jemně mletý prášek z čajových lístků, který se používá především při čajových obřadech. Matcha má intenzivní zelenou barvu a bohatou, zemitou chuť s nádechem sladkosti. Díky vysokému obsahu antioxidantů, vitamínů a minerálů je Matcha často považována za superpotravinu. Příprava čaje matcha spočívá ve šlehání prášku s horkou vodou do pěnivého nápoje pomocí bambusové metly.

Sencha

Sencha je nejrozšířenějším druhem japonského zeleného čaje. Lístky Sencha se spaří, srolují a poté usuší, čímž vznikne svěží a travnatá chuť s jemnou hořkostí. Sencha obsahuje méně kofeinu než Matcha, ale přesto má povzbuzující účinky. Je ideální pro každodenní pití a v japonských domácnostech je velmi oblíbený. Příprava Senchy spočívá v namáčení listů ve vodě o teplotě přibližně 70-80 °C po dobu asi 1-2 minut.

Gyokuro

Gyokuro je prvotřídní druh japonského zeleného čaje, který je známý svou sladkou a umami chutí. Listy se před sklizní několik týdnů stínují, což zvyšuje obsah chlorofylu a snižuje hořkost. Gyokuro je dražší než Sencha a často se pije při zvláštních příležitostech. Připravuje se louhováním při nižší teplotě (asi 50-60 °C) po dobu 2-3 minut.

Hojicha

Hojicha je pražený zelený čaj s jedinečnou, lehce karamelovou a oříškovou chutí. Pražení snižuje obsah kofeinu, takže Hojicha je ideálním nápojem na večer nebo pro ty, kteří chtějí snížit příjem kofeinu. Příprava čaje Hojicha je jednoduchá - lístky se louhují ve vodě o teplotě přibližně 90 °C po dobu 1-2 minut.

Genmaicha

Genmaicha je směs zeleného čaje (obvykle Sencha nebo Bancha) a pražených rýžových zrn. Výsledkem je lahodný čaj s jemnou oříškovou chutí a sladkými tóny. Genmaicha je oblíbená pro svou jedinečnou chuť a nižší obsah kofeinu. Louhuje se ve vodě o teplotě přibližně 80 °C po dobu 1-2 minut.

Bancha

Bancha je běžný japonský zelený čaj, který se sklízí v pozdějším období. Má robustnější chuť a obsahuje více tříslovin než Sencha. Bancha je často považována za čaj pro každodenní použití díky svým ekonomickým a výživným vlastnostem. Připravuje se louhováním listů ve vodě o teplotě přibližně 80 °C po dobu 2-3 minut.

Závěr

Japonské čaje nabízejí širokou škálu chutí a zážitků, od intenzivního čaje Matcha až po jemný a osvěžující čaj Sencha. Každá odrůda má své jedinečné vlastnosti a způsob přípravy, takže objevování japonských čajů je pro každého milovníka čaje fascinující cestou.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz