Indické máslové kuře - recept

Indické máslové kuře: Kuře ve smetanové omáčce z rajčat, smetany a másla s typickým indickým kořením.

Indické máslové kuře, známé také jako "Butter Chicken" nebo "Murgh Makhani", je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších jídel indické kuchyně. Tento jedinečný pokrm má bohatou historii a je oblíbený pro svou hladkou, krémovou omáčku a výraznou chuť, které se dosahuje kombinací různých koření a přísad.

Původ a historie

Indické máslové kuře pochází z Paňdžábu, oblasti nacházející se na severu Indie. Jeho historie sahá až do 50. let 20. století, kdy bylo poprvé připraveno v restauraci Moti Mahal v Dillí. Tato restaurace, proslulá svými pokrmy tandoori, vytvořila máslové kuře jako způsob využití zbytků kuřete tandoori. Kuře tandoori bylo marinováno v jogurtu a koření a poté pečeno v peci tandoori, což mu dodalo výraznou chuť a strukturu. Na rozdíl od suchého kuřete tandoori se máslové kuře podává v bohaté a krémové omáčce, která pokrmu dodává další vrstvu chutí a textur.

Příprava a ingredience

Hlavními surovinami potřebnými k přípravě indického máslového kuřete jsou kuře, rajčata, smetana, máslo a typické indické koření. Proces začíná marinováním kuřecích kousků ve směsi jogurtu, česneku, zázvoru a koření, jako je garam masala, kurkuma, červené chilli papričky a koriandr. Marinované kuře se poté peče nebo griluje, čímž získá charakteristickou chuť a strukturu.

Omáčka, která je srdcem tohoto pokrmu, se připravuje z čerstvých rajčat, cibule, česneku, zázvoru a různých druhů koření. Rajčata a cibule se nejprve osmahnou na másle a poté se přidá koření, jako je garam masala, římský kmín, koriandr, kurkuma a červené chilli. Po chvíli se do omáčky přidá smetana a kousek másla, což jí dodá bohatou a krémovou strukturu. Nakonec se do omáčky přidají kousky pečeného kuřete, které do sebe nasáknou chutě omáčky a vytvoří harmonický a chutný pokrm.

Chuťový profil

Chuťový profil máslového kuřete je komplexní a vyvážený. Kombinace rajčat a smetany vytváří sladkokyselý základ, zatímco koření dodává pálivost a hloubku. Máslo dodává jemnost a bohatost, která vyvažuje výrazné chutě koření. Každé sousto máslového kuřete nabízí symfonii chutí, které jsou harmonické a zároveň dostatečně výrazné, aby uspokojily i ty nejnáročnější chuťové pohárky.

Význam a obliba

Máslové kuře se stalo symbolem indické kuchyně a je oblíbené po celém světě. Jeho obliba přesahuje hranice Indie a najdete ho na jídelních lístcích mnoha indických restaurací po celém světě. Tento pokrm je často první volbou pro ty, kteří se seznamují s indickou kuchyní, protože jeho chutě jsou přístupné a přitažlivé pro širokou veřejnost.

Variace a úpravy

Existuje mnoho variant máslového kuřete, které se liší podle regionu a osobních preferencí. Podle některých receptů se do omáčky mohou přidávat kešu oříšky nebo mandle, aby se zvýšila její krémovitost a bohatost. Jiné mohou použít různé druhy koření nebo bylinek, aby dosáhly jedinečné chuti. V moderních verzích se někdy místo smetany používá kokosové mléko, které pokrmu dodává jiný, ale přesto lahodný chuťový profil.

Podávání a přílohy

Máslové kuře se obvykle podává s naanem (indickým chlebem) nebo rýží basmati. Naan je ideální pro namáčení do smetanové omáčky, zatímco rýže absorbuje chutě omáčky a dodává pokrmu jemnou strukturu. Na ozdobu se často používají čerstvé bylinky, například koriandr, a pro ještě bohatší zážitek se přidává kopeček čerstvé smetany nebo másla.

Závěr

Indické máslové kuře je nejen chutným a lahodným pokrmem, ale také kulturním symbolem, který představuje bohatství a rozmanitost indické kuchyně. Jedinečná kombinace chutí, textur a vůní z něj činí nezapomenutelný pokrm, který si získal srdce lidí po celém světě. Pokud jste ještě neměli příležitost tento jedinečný pokrm ochutnat, rozhodně byste měli dát máslovému kari šanci a vyzkoušet si tuto gastronomickou lahůdku na vlastní kůži.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz