Druhy exotického ovoce v asijské kuchyni: durian, mangostan a další ovoce

Druhy exotického ovoce v asijské kuchyni: durian, mangostan a další ovoce

Asijská kuchyně je známá svou rozmanitostí a bohatstvím chutí. Mezi nejzajímavější ingredience patří exotické ovoce, které pokrmům dodává neobvyklé a nezapomenutelné chuťové zážitky. Mezi nejoblíbenější a nejznámější ovoce patří durian, mangostan, liči, rambutan a chlebovník. V tomto článku se podíváme na druhy exotického ovoce a jejich využití v asijské kuchyni.

Durian: král ovoce

Durian je jedním z nejkontroverznějších druhů ovoce na světě. Je známý svým silným a pronikavým aroma, které rozděluje lidi na dva tábory: ty, kteří ho milují, a ty, kteří ho nenávidí. Durian pochází z jihovýchodní Asie a často je označován jako „král ovoce“. Má velkou, pichlavou vnější skořápku a měkký, krémový vnitřek s bohatou, sladkou chutí.

Durian se často konzumuje čerstvý, ale je také součástí mnoha asijských dezertů a pokrmů. V Malajsii a Thajsku se přidává do zmrzliny, koláčů a dokonce i do koktejlů. Jeho výrazná chuť se skvěle hodí i do slaných pokrmů, jako jsou kari a omáčky.

Mangostan: královna ovoce

Mangostan, často označovaný jako „královna ovoce“, je dalším oblíbeným exotickým ovocem v asijské kuchyni. Pochází z jihovýchodní Asie a je známý svou tmavě fialovou slupkou a bílou, sladkou a šťavnatou dužinou. Mangostan je velmi osvěžující a má jemnou, lehce nakyslou chuť, která je ideální pro letní dny.

Mangostan se nejčastěji konzumuje čerstvý, ale skvěle se hodí i do ovocných salátů a dezertů. V Thajsku a Indonésii se často podává jako součást sladkých pokrmů, jako jsou želé a pudinky. Jeho osvěžující chuť se dobře kombinuje také s mořskými plody a lze jej použít do různých omáček a marinád.

Liči: malé poklady

Liči je malé kulaté ovoce s tenkou červenou slupkou a sladkou šťavnatou dužinou. Pochází z Číny a je velmi oblíbené v celé Asii. Liči má jedinečnou chuť, která je kombinací sladkosti a jemné květinové vůně. Toto ovoce je bohaté na vitamin C a antioxidanty.

Liči se často konzumuje čerstvé, ale je také oblíbenou přísadou mnoha asijských dezertů a nápojů. V Číně se přidává do tradičních sladkých polévek a čajů. V Japonsku a Jižní Koreji se používá k přípravě osvěžujících koktejlů a smoothies. Liči se také často konzervuje v sirupu a používá se jako přísada do různých sladkých pokrmů.

Náš tip: Vyzkoušejte nápoj s příchutí liči od společnosti Foco.

Rambutan: Chutný a výživný

Rambutan je další exotické ovoce pocházející z jihovýchodní Asie. Je velmi podobné liči, ale má silnější a chlupatější slupku. Dužina rambutanu je sladká a šťavnatá, s lehce nakyslou chutí. Toto ovoce je bohaté na vitaminy a minerály, jako je vitamin C, železo a vápník.

Rambutan se často konzumuje čerstvý, ale je také součástí mnoha asijských dezertů. V Thajsku a Malajsii se používá k výrobě sladkých salátů a želé. Jeho výrazná chuť se hodí také k masovým pokrmům, zejména k vepřovému a kuřecímu masu.

Chlebovník: všestranný a univerzální

Jackfruit je největší ovoce na světě a může vážit až 40 kilogramů. Pochází z jižní Asie a je velmi oblíbený v Indii, Bangladéši a Thajsku. Jackfruit má tlustou zelenou slupku a sladkou žlutou dužinu s charakteristickou vůní a chutí připomínající banány a ananasy.

Jackfruit je velmi všestranný a používá se v mnoha asijských pokrmech. Mladé, nezralé chlebovníky se často používají jako náhrada masa ve vegetariánských a veganských pokrmech. V Indii se přidává do kari a omáček a v Thajsku se používá k přípravě slaných i sladkých pokrmů. Zralé chlebovníky se často konzumují čerstvé nebo sušené a jsou také součástí mnoha dezertů a nápojů.

Závěr

Exotické ovoce je nedílnou součástí asijské kuchyně a dodává pokrmům jedinečný a nezapomenutelný charakter. Ať už se jedná o odvážný durian, osvěžující mangostan, sladké liči, chutný rambutan nebo všestranné chlebovníky, každé z těchto druhů ovoce přináší do pokrmů svou osobitou chuť a vůni. Tyto plody jsou nejen chutné, ale také bohaté na vitamíny a minerály, takže jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají zdravé a výživné potraviny.

Asijská kuchyně s exotickým ovocem nabízí nesčetné množství kombinací a receptů, které mohou obohatit každodenní jídelníček a vnést do našeho života kousek asijského kulinářského dědictví. Máte-li možnost, neváhejte tyto fascinující plody ochutnat a objevit nové chutě, které nabízejí.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz