Čínská kuchyně: Symbolická novoroční jídla a jejich význam

Čínská kuchyně: Symbolická novoroční jídla a jejich význam

Oslavy čínského nového roku, známé také jako svátky jara nebo lunární nový rok, jsou nejdůležitějším tradičním svátkem v Číně. Tyto oslavy zahrnují mnoho tradic, mezi nimiž hraje klíčovou roli jídlo. Pokrmy podávané během těchto oslav jsou nejen chutné, ale také symbolické, přičemž každý pokrm má svůj zvláštní význam a je spojen s přáním štěstí, prosperity, zdraví a dlouhého života. Podívejme se na některé z nejdůležitějších pokrmů podávaných během čínského nového roku a na symboliku, kterou nesou.

1. Ryby (魚, yú)

Ryby jsou v Číně nezbytnou součástí novoročního jídla. Výslovnost čínského slova pro rybu „yú“ je homofonní se slovem pro „hojnost“ nebo „dostatek“. Podle tradice by se ryba měla podávat celá, což symbolizuje jednotu a úplnost, a měla by se jíst až na konci silvestrovského jídla, což zajišťuje, že v novém roce bude hojnost všeho potřebného.

2. Jiaozi (餃子)

Jiaozi, známé také jako čínské knedlíčky, je dalším nedílným pokrmem čínského nového roku. Svým tvarem připomínají staré čínské zlaté a stříbrné slitky, které symbolizují bohatství a prosperitu. Tyto knedlíčky se obvykle plní směsí vepřového masa, zeleniny a koření. Rodiny se často scházejí, aby společně připravily jiaozi, což posiluje rodinné vazby a společné zážitky.

3. Jarní závitky (春捲, chūn juǎn)

Jarní závitky jsou oblíbeným předkrmem během novoročních oslav. Jejich název evokuje příchod jara a nový začátek. Tyto křupavé, zlatohnědé závitky se plní různými ingrediencemi, jako je maso, zelenina a nudle. Zlatá barva závitků symbolizuje zlato, které přináší štěstí a bohatství do domácnosti.

4. Sladké rýžové koláčky (年糕, nián gāo)

Sladké rýžové koláčky jsou tradičním dezertem během čínského nového roku. Slovo „nián“ v názvu koláče znamená „rok“ a „gāo“ znamená „vysoký“. Tyto koláče tedy symbolizují zlepšení a růst v novém roce. Vyrábějí se z lepkavé rýže a často se ochucují sladkými přísadami, jako jsou červené fazole nebo datle.

5. Mandarinky a pomeranče (橙, chéng)

Mandarinky a pomeranče jsou oblíbeným ovocem během novoročních oslav. Jejich jasně oranžová barva symbolizuje bohatství a štěstí. Mandarinka navíc v čínštině „chéng“ zní podobně jako slovo pro úspěch. Proto se tyto citrusové plody často používají jako dekorace a podávají se hostům jako přání štěstí a úspěchu v novém roce.

6. Celé kuře (整雞, zhěng jī)

Celé kuře je tradičním pokrmem během čínského nového roku a symbolizuje rodinnou harmonii a úplnost. Stejně jako ryba by se kuře mělo podávat celé, včetně hlavy a stehen, aby se zachovala představa celistvosti. Pojídání celého kuřete je přáním úplnosti a pohody pro celou rodinu v nadcházejícím roce.

7. Nudle dlouhověkosti (長壽麵, cháng shòu miàn)

Nudle dlouhověkosti, jak název napovídá, symbolizují dlouhý život. Tyto nudle jsou neobvykle dlouhé a neměly by se krájet, aby se nezrušil jejich symbolický význam. Podávání a konzumace těchto nudlí během novoročních oslav je tradičním způsobem vyjádření přání dlouhověkosti a dobrého zdraví.

8. Ovocné a sladké polévky (糖水, táng shuǐ)

Ovocné a sladké polévky jsou oblíbeným dezertem během novoročních oslav. Obsahují různé druhy ovoce, například lotosová semínka, červené datle a čínské hrušky, které mají svůj vlastní symbolický význam. Lotosová semínka symbolizují plodnost, červené datle přinášejí prosperitu a čínské hrušky zaručují mír a harmonii.

9. Hlavní jídla s vepřovým masem a zeleninou

Vepřové maso je velmi důležitou součástí čínské kuchyně a hraje důležitou roli také během oslav Nového roku. Tradičně se podává v kombinaci s různými druhy zeleniny, které mají svůj vlastní symbolický význam. Například houby mohou symbolizovat růst a rozvoj, zatímco brokolice může představovat bohatství.

10. Sladkosti a cukrovinky

Sladkosti a cukrovinky jsou během čínského nového roku oblíbené, protože sladká chuť symbolizuje sladký a šťastný život. V mnoha rodinách se připravují různé druhy sladkostí, například sezamové kuličky, kokosové bonbony a různé druhy pečiva. Tyto sladkosti se často nabízejí hostům a přátelům, aby jim v novém roce přinesly štěstí a radost.

Závěr

Čínská kuchyně je bohatá a rozmanitá a každý pokrm má hluboký symbolický význam. Tyto tradiční pokrmy jsou nejen kulinářským zážitkem, ale také vyjádřením kulturního dědictví a rodinných hodnot. Každý rok, když se rodiny sejdou u svátečního stolu, si na těchto pokrmech společně pochutnávají a přejí si navzájem štěstí, zdraví a prosperitu. Oslava čínského nového roku prostřednictvím jídla je krásným způsobem, jak udržovat tradice a posilovat rodinná pouta.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz